KOMEN TENTANG UFUN DAN SEKUTU-SEKUTUNYA – Azizi Ali

1. Tiga orang ahli UFun telah datang ke pejabat saya dua hari lepas dan memberikan penerangan yang agak menyeluruh tentang UFun dan utoken. (Terima kasih kepada mereka.) Jadi sekarang saya ingin berkongsi dengan anda apa yang saya khabarkan kepada mereka setelah mendengar cerita mereka.

2. UFun menawarkan utoken yang merupakan sebentuk digital currency, yang boleh digunakan sebagai mata wang untuk membeli-belah dan sebagainya. Dan seperti currency yang fizikal (e.g. ringgit), nilai utoken boleh naik turun. Apabila nilai utoken naik, maka ‘pelaburnya’ akan buat duit tanpa apa-apa kerja. Itulah TEORINYA.

3. Malangnya, saya tak fikir teori ini akan menjadi nyata dalam kehidupan sebenar. More about this later.

4. Saya difahamkan yang UFun sekarang mempunyai 5 projek ‘perniagaan dan pelaburan’:

(a) UBTMall
(b) JV Bangkok Marina di Thailand
(c) JV Projek Batu Marmar HanBaiYu di China
(d) Uway TV
(e) MOA dengan Carl Corryton Medical Centre

Saya difahamkan juga yang utoken diterima oleh beberapa kedai fizikal i.e. boleh beli barang/servis dengan utoken menggantikan cash.

5. Saya bermula dengan UBTMall. UBTMall ialah satu online mall dimana ahli boleh menjual beli produk sesama-mereka (barter trade). Jumlah produk yang ditawarkan melebihi 2,000 tetapi saya kurang percaya yang salesnya akan memberangsangkan.

Mengapa?

(a) Banyak produk yang ditawarkan nampak biasa-biasa saja;
(b) Hanya ahli yang boleh membeli (orang luar perlu mendaftar sebagai ahli sebelum boleh beli);
(c) Harga kebanyakkan produk pula lebih mahal jika dibandingkan dengan harga cash di luar.

Tiga sebab ini membuatkan saya kurang confident yang sales di UBTMall akan memberi keuntungan besar kepada syarikat.

6. Sebenarnya UBTMall adalah laman web gantian to a previous online mall – ufunstore.com. Tetapi sudah tentu ufunstore ini tidak berjaya kerana ianya sudah dimansuhkan oleh UFun.

7. Saya tidak terkejut mendengar yang operasi ufunstore dimansuhkan. Pertamanya, hanya ada 38,120 pelawat pada 5 Jan 2015. Laman web ini diset up pada tahun 2013. Bukankah ini satu fakta yang mencurigakan? Setelah lebih 2 tahun, baru ada 38,120 pelawat! Mind you, itu pelawat, bukan pembeli! Jumlah pembeli sudah tentu hanya segelintir kecil daripada jumlah ini. (Sebagai perbandingan, Fanpage saya yang baru setahun sudah ada 83,000+ likes (ehm, ehm)!)

8. Kedua: tinggal hanya beberapa produk yang ditawarkan di ufunstore sebelum ia dimansuhkan. Jenis dan kualiti produk tersebut pun menimbulkan banyak persoalan. Jadi tak hairanlah ianya dimansuhkan.

9. Write-up di ufunstore.com dan juga UBTMall juga mempunyai banyak grammar error. Walaupun grammar error itu bukan satu kesilapan besar tetapi ia menunjukkan kualiti syarikat tersebut. Kalau grammar pun silap, apatah lagi perkara yang lebih besar dan penting? (Sebagai perbandingan, adakah anda fikir Maybank, Sime Darby, Microsoft atau Apple akan membiarkan laman webnya penuh dengan grammar error?)

10. Sekarang JV Bangkok Marina pula (shareholding disebut 29%). Projek ini masih dalam pembinaan jadi UFun tidak mempunyai income daripada projek ini. (UFun menawarkan ahli untuk membeli share dalam projek ini jadi mereka mencuba untuk monetize pelaburan ini, yang jika tidaknya akan memakan masa untuk membawa untung. Tetapi usaha ini bermakna wang itu datang dari poket ahli, bukan daripada pelaburan tersebut.)

11. Saya difahamkan yang JV projek batu marmar di China menguntungkan. Tetapi berapa shareholding UFun kita tak tahu sebab tak disebut. (Saya suspek shareholding itu tak tinggi sebab itu mereka tak sebut!) Sebagai contoh, 1% pun shareholding juga tetapi sudah tentu dividen yang diterima hanyalah sedikit. Jadi berapa untungnya kita tak tahu.

12. Projek Uway TV dikatakan sudah beroperasi di Taiwan. Saya tak mendapat banyak informasi tentangnya kerana the few websites on it semuanya dalam bahasa Cina. Anyway, FB page Uway mempunyai hanya 3,788 likes as at 15 Jan 2015. This is not a good sign. Ini bermakna yang ianya tidak begitu popular! Jadi saya tak fikir projek ini akan membawa banyak keuntungan kepada ahli UFun.

13. Carl Corryton Medical Centre (CCMC) di Penang ialah a centre for Wellness and Beauty i.e. plastic surgery, orthopaedic-sports medicine and kidney/internal medicine. MOA ini membolehkan ahli membuat 30% bayaran dengan menggunakan utoken dan balance 70% dengan cash. Saya tak fikir yang ramai ahli akan melakukan plastic surgery di sini just because it is available.

14. Of course, adalah juga claim proposal-proposal yang power termasuk pembelian tiket kapal terbang dengan menggunakan utoken serta berita UFun mahu memulakan syarikat unit amanah di masa hadapan. Semua ini adalah claim proposal: mungkin jadi, mungkin tak jadi.

15. Setelah melihat video-video, membaca write-up dan mendapat keterangan tentang UFun, saya mempunyai serious reservations tentang operasi UFun. Mengapa? Read on.

16. Video utoken penuh dengan claim yang power tetapi menimbulkan banyak percanggahan dan persoalan. Banyak statement yang dibuat itu tak masuk akal atau bercanggah daripada satu ayat ke ayat yang lain.

Contoh 1: utoken mendakwa ianya diisu oleh Utokens Reserve Limited (whatever that means) with its independent international board members consist of bankers and manager (this is the actual write-up in the video which can mean: only 1 manager, or most likely, written by someone who is not exactly an expert in the English language!) tetapi tak sebut siapa mereka ini. Budak sekolah rendah pun boleh claim begitu sebab main cakap saja!

Contoh 2: utoken mendakwa mereka ada 22% rizab emas untuk setiap utoken yang diterbitkan tetapi siapakah yang mengauditkan claim ini? Again, budak sekolah rendah pun boleh claim begitu sebab cakap saja! Claim ini pun tak masuk akal sebab 1 utoken bernilai $0.26 (menurut write-up mereka sendiri). 22% of 26 cent is 5.7 cent. Mana ada emas yang dijual dengan harga 5.7 cent?

17. Ini baru video. Sebenarnya saya boleh menceritakan banyak lagi percanggahan fakta dan kesilapan dalam write-up mereka.

To summarize, the write-up is written to impress people yang dia terer. All you need to know is some basics about money and investments to realize that they are talking crap!

18. Syarikat Bina Puri (public listed) telah mengeluarkan statemen yang mereka tidak ada link dengan utoken maupun apa-apa promosi oleh UFun. (Kaitan yang ada hanyalah JV Bangkok Marina.) Ini adalah satu tamparan besar, yang patut menjadi amaran kepada semua orang untuk berhati-hati dengan UFun.

19. Tiga bank yang disebut oleh UFun juga menaikkan rasa curiga yang teramat sangat.

(a) UDBP Bank (www.udbpbank.com) ialah bank yang beribu pejabat di Vanuatu. Bank ini di tubuhkan pada tahun 2013 and they proudly claim a grand total of 2 offices in the Asia-Pacific countries and territories!

(b) Banque de Development de Guinee S.A. (www.bdg-guinea.com) adalah ‘bank’ yang beribu pejabat di Republic of Guinea. I have serious reservation about a bank that has more information about the country than the bank on its website!

(c) Saya mempunyai masalah untuk mendapat makulumat tentang Nico Financial sebab ianya sebuah syarikat di Russia. Saya tak jumpa laman webnya; jika ada pun mungkin dalam bahasa Russia. Nyet!

Semua ini menambahkan rasa curiga saya akan UFun. Operasi UFun besar di Thailand; kenapa tak gunakan akaun di Bangkok Bank (bank terbesar di Thailand)? Operasi UFun juga besar di Malaysia; kenapa tak gunakan akaun di Maybank atau CIMB (2 bank terbesar di Malaysia)? Kenapa tak gunakan akaun di ICBC (bank terbesar di China dan juga di seluruh dunia)?

Mengapa oh mengapa mempunyai fasiliti banking di tempat jin bertendang?

20. Semua poin di atas memang sudah menimbulkan banyak tanda-tanya tentang operasi UFun. Tetapi poin yang paling mencurigakan saya ialah nilai utoken naik apabila jumlah ahli naik. Sebagai contoh, salah satu video utoken menerangkan yang apabila jumlah ahli mencapai 200,000 orang, nilai utoken split 2 daripada 0.40 jadi 0.20. (Rupa-rupanya dulu mereka gunakan terminologi ‘split’, sekarang mereka gunakan terminologi ‘dividen’. Dulu mereka gunakan jumlah ahli, sekarang mereka gunakan nilai utoken pula sebelum membayar ‘dividen’.) Proses ini berulang-ulang dengan penambahan ahli (at least in theory). Jadi makin ramai ahli, makin banyaklah jumlah utoken yang dimiliki oleh setiap ahli.

21. Tetapi INI BERMAKNA NILAI UTOKEN (AND THEREFORE WANG) ITU DATANG DARIPADA PENAMBAHAN AHLI, bukan daripada aktiviti-aktiviti lain termasuk jualan di UBTMall (terlalu sedikit) atau pelaburan (Bangkok Marina itu belum siap jadi tidak ada income yang masuk). Ini bermakna keseluruhan konsep utoken adalah songsang – WANG DATANG DARI POKET AHLI.

22. Jadi ahli UFun sekarang mendapat wang dan menikmati keindahan – kereta, percutian dan majlis makan – kerana wang itu datang daripada ahli baru dan tambahan belian utoken oleh ahli lama. UFun memang mempunyai banyak duit untuk dibelanja – termasuk memberi derma – kerana productnya virtual – tak perlu modal dan ahli mencurahkan wang ke dalam syarikat! The growth of 192% in value (from .374 in July to 1.093 in Oct) is PRIMARILY DUE TO THE INCREASE IN THE MEMBERSHIP.

23. Sebenarnya banyak lagi poin yang boleh saya ketengahkan tetapi semua ini sudah cukup untuk membuatkan saya curiga akan operasi UFun. By the way and to be sure, I’m NOT SAYING that UFun is a scam. What I am saying is that I have serious reservations about UFun’s operations and sustainability.

24. Sebelum mana-mana pihak memberi komen, sila baca dulu post EXPOSE HELAH PENGUSAHA-PENGUSAHA SCAM bertarikh 14 Okt 2014, post IDEA BISNES PALING POWER bertarikh 15 Jan 2015 serta post-post tentang Pegasus Bullion dan Emas ETA untuk hiburan anda.

25. Tolong jangan kata saya tak boleh komen atau post apa-apa tentang UFun sebab saya tidak mempunyai utoken dan oleh itu tidak faham sistemnya. Saya juga tidak ‘melabur’ dalam Skim Pak Man Telo, Swisscash, Genneva, Pegasus Bullion atau Emas ETA tetapi semua yang saya komen tentang entiti-entiti ini betul belaka. (That’s 5 out of 5 correct, mind you.)

26. Saya juga berharap yang sesiapa yang nak buat komen to please keep it sane and mature. Making personal attacks are very childish. (Sebagai contoh, sila baca post bertarikh 8 Jan tentang komen bekas-bekas ‘pelabur’ Pegasus Bullion – they don’t look so civilized now.)

27. Conclusionnya? Saya mempunyai banyak reservations about UFun dan oleh itu tak akan dekat sebatu dengannya. Anda? Tepok dada, tanya selera. It is your money. You decide.

28. Akhir kata, sudah tentu saya boleh silap. Tapi takkan BNM juga silap? In case anda tak tahu, nama UFun ada tertera dalam blacklist BNM sejak 25/7/2014. Need I say anymore?

KOMEN TAMBAHAN

1. UFun menjual utoken yang merupakan versi digital currencynya sendiri kepada ahli-ahlinya. Mereka boleh menjual-beli utoken itu sesama mereka dan malah menggunakannya untuk membeli barangan dibeberapa kedai fizikal yang menerimanya. Part ini tak ada salahnya.

2. Tetapi UFUN MENGGUNAKAN WANG YANG DIKUTIP DARIPADA AHLI-AHLINYA UNTUK MEMBUAT PELABURAN e.g. JV Bangkok Marina dan Uway TV. Part ini salah sebab di Malaysia hanya syarikat yang disenaraikan di Bursa Malaysia, syarikat Unit Amanah dan bank yang dibenarkan mengutip wang daripada pelabur. (Itulah sebabnya BNM serbu Swisscash dan Genneva dulu.) After all, inilah aktiviti yang dilakukan – mengutip wang daripada pelabur – oleh UFun even if they do not call it that. And as you know, if it walks like a duck, talks like a duck, it’s probably a duck (even though some people may call it a chicken).

3. UFun is also all over the place, operating under different names in different countries. Mengikut report syarikat di laman web Bursa Malaysia yang dikembarkan ini, syarikat UFun Group Ltd didaftarkan di Brunei. Syarikat yang didaftarkan di Malaysia pula bernama UBTMall Sdn Bhd. Saya tak tahu nama syarikat yang didaftarkan di Thailand sebab tak tahu cakap Siam. Semua ini memberikan gambaran satu organisasi yang membina firewalls; jika satu syarikat diserbu, mereka tutup yang itu tetapi meneruskan operasi dengan syarikat yang lain.

4. Tolong jangan kata UFun tidak perlu permission untuk mengutip wang daripada pelabur Malaysia sebab ianya didaftarkan di Thailand. Selagi mereka beroperasi di Malaysia dan mengutip wang daripada pelabur Malaysia, syarikat tersebut perlu mengikut undang-undang Malaysia.

5. Untuk mengeruhkan lagi keadaan, identiti 3 bank (UDBP Bank, Banque de Development de Guinee S.A. dan Nico Financial) yang dikatakan menjadi backer UFun sekarang sudah menjadi tanda tanya. It is likely that bank-bank tersebut tidak wujud! (Jika inilah situasinya, maka statemen saya bank-bank tersebut beroperasi di tempat jin bertendang adalah salah. Jin pun tak boleh bertendang sebab bank tersebut tak wujud!) But seriously, jika inilah situasinya, maka UFun telah menipu. Needless to say that this is a very serious wrong doing.

6. Ada juga hamba2 Allah yang menuduh saya dengki akan UFun dalam post pertama (16 Jan). FYI, tuduhan yang sama saya telah terima daripada penyokong2 Pegasus Bullion dan Emas ETA dulu. (Sila rujuk post2 saya di bulan Sep, Okt dan Nov 2014). TUDUHAN SAYA DENGKI TU SUDAH MENJADI STANDARD REPLY DARIPADA AHLI/PESERTA/PELABUR SKIM YANG SAYA EXPOSEKAN. BILA DAH TAK ADA POIN YANG BERNAS NAK KOMEN, SENANG SAJA – TUDUH SAYA DENGKI!

7. Tapi tuduhan itu tak masuk akal langsung! Punya beribu-ribu bisnes di Malaysia, saya dengki kat UFun? Kenapa saya nak dengki kat UFun? Tak masuk akal langsung. (Tetapi orang kalau dah tak tak suka, 1001 poin yang saya tulis betul pun, mereka buat tak tahu saja.)

8. Tujuan saya berkongsikan poin tentang UFun di Fan Page ini ialah sebab ramai orang yang telah bertanya saya tentang syarikat ini. Saya buat research dan research itu membuatkan saya merasa curiga akan operasi UFun. Lalu saya berkongsikan poin-poin tersebut untuk mereka yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut lagi. (Inilah yang saya lakukan semasa orang bertanya saya tentang Pegasus Bullion dan Emas ETA dulu.) Jadi tak ada niat dengki atau nak menganaiya sesiapa di sini.

9. Akhir kata, jika anda ahli UFun, takkanlah tak merasa curiga sedikit membaca semua fakta-fakta yang saya dan orang lain kongsikan ini dan yang sebelum ini? Takkanlah semua fakta-fakta yang kami kemukakan itu (termasuk nama UFun berada dalam blacklist SC) salah belaka?

10. Jika hingga sekarang anda menerima bulat-bulat kata-kata dan penjelasan upline (yang mungkin memparrotkan kata pihak pengurusan semata-mata), apa kata anda buat investigation sendiri? Dan buat investigation yang betul-betul, bukan main melepaskan batuk di tangga? Sebagai permulaan, dapatkan sebanyak mungkin maklumat tentang 3 bank diatas. Betulkah mereka wujud? Siapa pengurusnya? Alamat betulnya? Telefon atau emel mereka? Siapakah klien-klien mereka yang lain? Berapa lama mereka sudah beroperasi? Jika jawapan2 yang anda dapat mengecewakan anda i.e. bank-bank tersebut tak wujud, saya syorkan untuk mengeluarkan wang anda secepat mungkin sementara peluang itu masih terbuka.

Sumber :

  1. Azizi Ali Mentor Wang (Fan Page)
  2. Azizi Ali Mentor Wang (1)
  3. Azizi Ali Mentor Wang (2)
Advertisements

Tabung Haji : Bonus Tahunan 6.25% + Bonus Haji 2%

10444712_846679005393299_1376505714505186271_n

Alhamdulillah Bonus TH telah diumumkan sebentar tadi. Para pendeposit boleh mula menyemak pengkreditan Bonus di akaun anda mulai Isnin, 26 Januari 2015.

Bagaimana untuk mengira bonus anda?

Pengiraan Bonus TH 2014

a) BONUS TAHUNAN TH (6.25%)

Kiraan: Baki purata minima bulanan akaun TH (Jan-Dis 2014)/12 bulan x 6.25%

b) BONUS HAJI TH (2% – Terhad kepada akaun pendeposit yang belum menunaikan haji dan terhad kepada bayaran Haji RM9,980)

Kiraan : Baki purata minima bulanan ≤ RM9,980 (Jan-Dis 2014)/12 bulan x 2%

Untuk maklumat lanjut, hubungi kami di talian 03-6207 1919

Keupayaan Menabung Bumiputera

  • Keupayaan menabung untuk jangka panjang dalam kalangan Bumiputera dilihat kritikal.
  • Pengurusan kewangan dan pelaburan dalam kalangan orang muda perlu untuk menanmbah pendapatan (aset).
  • Hutang dan pinjaman dalam kalangan Melayu banyak kepada berunsur tak produktif seperti hutang kereta dan kredit kad.
  • Tidak banyak hutang yang produktif seperti hutang rumah atau tanah (penambahan aset hartanah) dan pinjaman ASB yang boleh menambah kekayaan.
  • Pengetahuan tentang pelaburan yang sedia ada terhad kepada kalangan Melayu. Tidak ramai yang tahu pelaburan yang sedia ada.